Matrixx laat Aris lang leven Door Hans Kortekaas - TopicsExpress

Matrixx laat Aris lang leven Door Hans Kortekaas LEEUWARDEN, 6 november 2013 - Matrixx Magixx verzuimde het karwei al voor rust af te maken. Aris Leeuwarden kon daardoor na een 21-40 achterstand nog terugkomen tot 53-56. In slotkwart stelde Matrixx Magixx orde op zaken en won toch nog afgetekend met 70-83 Podium TV (GPTV) was met groot materieel (vijf camera’s, twee verslaggevers en analist) uitgerukt om de wedstrijd live uit te zenden. Die grote belangstelling leek verlammend te werken op de Friese formatie. Matrixx Magixx, dat gewend is dat de wedstrijden worden uitgezonden op Wychen TV, had geen enkele podiumangst. Zonder echt tot goed spel te komen, daarvoor miste de formatie van Michael Schuurs te veel opgelegde kansen, konden de limegroenen in het openingskwart op simpele wijze een 10-21 voorsprong nemen. Terwijl bij Matrixx Magixx de scores netjes werden verdeeld, was het aan Friese zijde alleen aan Stephen Lumpkins te danken dat het verschil in de openingsfase van het tweede kwart nog enigszins binnen de perken bleef. Darius Theus, die afgelopen weekend nog een grote plaag vormde voor koploper Landstede Basketbal, werd door de Wychense verdediging volledig aan banden gelegd. Pas halverwege het tweede kwart was hij zijn verdedigers voor de eerste, enige keer, van de wedstrijd te snel af. Zijn score (19-32) was aanleiding voor een tussensprintje van de Magixx’. Een hoofdrol was daarin weggelegd voor Kay Biesters. Eerst tekende hij op fraaie wijze voor de 19-34 om vervolgens in de fout te gaan met een onsportieve fout. Tjoe de Paula miste echter beide vrije worpen waarna Patrick Richard en Robbie Sihota Matrixx op een maximale voorsprong van 21-40 konden zetten. De wedstrijd leek daarmee beslist. Een 8-0 run in de slotfase van de tweede helft zorgde echter voor een vertekende 29-40 ruststand. Hoe de krachtsverhoudingen in de eerste helft daadwerkelijk lagen, wordt vooral duidelijk gemaakt door de 12 aanvallende rebounds van Matrixx Magixx en de 15 turnovers van de thuisploeg. Direct na de pauze maakte Sjors Poels, die zijn rentree in het Kalverdijkje opluisterde met 15 punten en 6 rebounds, direct duidelijk dat zijn ploeg niet van plan was die ruime voorsprong te verspelen. Onder andere met een verre driepunter bepaalde hij de tussenstand op 31-45. Tot 43-56 hielden de ploegen elkaar daarna redelijk in evenwicht. Toen kroop het schuchtere Aris plotseling uit haar schulp. De verdediging werd strak aangetrokken en aan de andere kant van het veld leverde de aanval, waarbij Lumpkins als eindstation functioneerde, plotseling wel het gewenste resultaat op. Geholpen door een aantal arbitrale beslissingen die zeker niet in het nadeel van de Friezen uitvielen, plaatsten de formatie van Ed Molthoff een 10-0 tussensprint. De time-out na het derde kwart (53-56) greep Michael Schuurs aan om het gevaar Lumpkins te neutraliseren. Een keer was de Friese Amerikaan nog succesvol (55-60) maar vervolgens luidde de talentvolle Matthew van Tongeren (9 punten en 6 rebounds) een 0-13 run van de gasten in. Daarmee was de wedstrijd beslist en kwam de overwinning uiteindelijk toch terecht bij de ploeg die de wedstrijd al voor rust had moeten beslissen. Aris-coach Ed Molthoff was na afloop teleurgesteld in zijn spelers. Wij waren gewoon niet klaar om aan deze wedstrijd te beginnen. Het lijkt er op dat we eerst op een grote achterstand moeten komen voordat we goed kunnen gaan spelen, begon hij zijn analyse nog voorzichtig. Daarna tapte de coach die zijn spelers tot nu toe altijd in bescherming nam, toch uit een ander vaatje. Vijftien turnovers en twaalf aanvallende rebounds tegen, dat mag in de beginfase van de wedstrijd nooit gebeuren. We zijn een jonge ploeg, maar kunnen ons daar niet achter blijven verschuilen. Als je dan toch nog terugkomt in de wedstrijd, mag je in het slotkwart niet verzaken. De play met Lumpkins was succesvol en vervolgens denkt iedereen dat hij de wedstrijd in zijn eentje moet gaan beslissing, dat is onacceptabel”, zegde hij zijn spelers de wacht aan. Houd de site in de gaten voor een samenvatting van 5 minuten.
Posted on: Thu, 07 Nov 2013 15:06:32 +0000